Hoe voorkom je sportblessures? De oorzaak & tips!

Sporten is goed voor de algehele gezondheid. Echter kan het gebeuren dat je last gaat krijgen van sportblessures. Een sportblessure is, zoals het woord al zegt, een blessure (letsel, schade of klacht) die je oploopt tijdens het sporten. Deze blessure is op te delen in drie verschillende soorten blessures; spierblessure, peesblessure of een botblessure. Maar hoe ontstaan sportblessures nou eigenlijk? In dit artikel lees je de oorzaken van blessures en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Wat voor sportblessures zijn er?

Er zijn verschillende soorten sportblessures. Een sportblessure kan plotseling ontstaan (acute sportblessure) of een blessure kan een langere tijd aanhouden (chronische blessure).Acute sportblessureVoorbeelden van een acute sportblessure zijn bijvoorbeeld een gekneusde enkel, een verdraaide knie of een verzwikking in je pols. Deze ontstaan vaak bij een snelle beweging en/of verkeerde beweging. Bij een acute sportblessure ervaar je direct een pijnlijk gevoel en zal je niet verder kunnen met je geplande training.Chronische sportblessureAls een bot of pees al een langere tijd overbelast wordt, kan dit zorgen voor chronische blessures. Als een pees of bot niet genoeg tijd krijgt om te herstellen, kunnen er scheurtjes ontstaan. Dit geeft aan dat het lichaamsdeel, door de overbelasting, zijn grens heeft bereikt.

Hoe loop je een sportblessure op?

Het oplopen van sportblessures kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een slechte trainingsvoorbereiding, verkeerde houding bij de training, verkeerd schoeisel, onvoldoende conditie, onvoldoende rust, ect. Daarnaast kan het ook komen door omstandigheden, zoals ongetraind te fanatiek trainen, bepaalde ‘val-risico’s’ in de sport (hordelopen, turnen, skateboarden).Bij een acute sportblessure is de oorzaak vaak een val, klap of botsing of, zoals eerder genoemd, het maken van een snelle verkeerde beweging. Een chronische sportblessure ontstaat vaak door een herhalende verkeerde beweging, waardoor de spieren en pezen overbelast raken. Sportblessures komen vaak voor aan de polsen, handen, knieën en enkels.Ook is het zo dat het risico bij bepaalde sporten gewoon groter is, zoals bij:

  • Voetbal
  • Tennis
  • Volleybal
  • Vechtsporten
  • Hockey

Hoe voorkom je sportblessures?

1. Goede warming-up Zorg ervoor dat je bij elke training begint met een goede warming-up. Deze wordt vaak achterwege gelaten, maar is wel zeer belangrijk om sportblessures te voorkomen. Een goede warming up zorgt ervoor dat je hart harder gaat pompen, doordat je jouw hartslag laat oplopen. Hierdoor zorg je ervoor dat je bloed sneller door je bloedvaten stroomt en zo gaat er zuurstof naar je spieren. Hierdoor functioneren je spieren beter en zijn je spieren minder kwetsbaar voor sportblessures. 2. Goede cooling-downDaarnaast is een goede cooling-down ook erg belangrijk om sportblessures te voorkomen. Tijdens de cooling-down krijgt jouw lichaam de tijd om tot rust te komen en afvalstoffen af te voeren. Hierdoor voorkom je spierpijn en stijfheid. 3. Sporten gelijkmatig opbouwenVaak beginnen sporters met een te intensieve training, dan dat hun lichaam aankan. Zorg dus voor een goede opbouw in je trainingsproces. Hierdoor kan je lichaam eraan wennen en vanuit daar kun je het gaan opbouwen. Zo voorkom je sportblessures. 4. Zorg voor goed sportmateriaalSportmateriaal van goede kwaliteit helpt al veel bij het voorkomen van sportblessures. Denk hierbij aan goede hardloopschoenen voor het hardlopen, met de juiste demping en zool, goede voetbalschoenen bij het voetballen, goede bokshandschoenen voor het boksen, bijvoorbeeld van leer of goede kniebeschermers voor het volleyballen.

Toch last van sportblessures?

Natuurlijk kun je een sportblessure niet altijd vermijden. Mocht het dus toch het geval zijn dat je een sportblessure hebt opgelopen dan kun je altijd een afspraak maken bij één van onze sportfysiotherapeuten, door te bellen naar 0416-650700, mailen naar info@fysiotherapie-elegance.nl of via onze contactpagina. Daarnaast kunnen wij je ook begeleiden in het verantwoord sporten, zodat je meteen de juiste techniek en vorm hebt tijdens het sporten.

Contact

Heeft u vragen neem dan contact op via de mail, telefoon of stuur ons een WhatsApp

Praktijk
Eerste Zeine 120, 5144 AM Waalwijk
James Wattlaan 9, 5151 DP Drunen

Waalwijk

Drunen