Voorkom blessures tijdens wintersport met deze drie tips

Jaarlijks zien we veel sportblessures onder wintersporters. Daarbij zien we niet alleen knie- en enkelblessures voorbij komen, maar ook letsel aan hoofd, schouders, rug en zelfs de tenen. Als je vaak op de skipiste staat, weet je dat skiën of snowboarden een heerlijke kick geeft. Dat gevoel wil je zo lang mogelijk vasthouden. Dus op een blessure zit je totaal niet te wachten. Hoe kan je tijdens je wintersportvakantie blessures voorkomen? Onze therapeuten hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet.

Knieën hebben het zwaar te verduren tijdens wintersport

Een veel voorkomende blessure bij skiërs is een knieblessure. Denk hierbij aan een verdraaide knie, een gescheurde kruisband of zelfs een knieschijf uit de kom. De knie is een kwetsbaar gewricht, omdat deze gecompliceerd in elkaar zit. Door te skiën krijgen onze knieën veel te verduren.

Ook uw hoofd, nek en schouders zijn blessuregevoelig

Het risico op een valpartij is tijdens het afdalen van een skipiste groot. Bij het maken van een val kan je verkeerd terechtkomen. Kom je verkeerd terecht op je hoofd? Dan kan je hier een hersenschudding aan overhouden. Hier kan je zelfs maandenlang last van hebben. Maak je plots een verkeerde beweging? Dan kan je last krijgen van je nek en schouders.

Tip 1. Oefen vooraf in een skihal

Probeer voordat je op wintersport gaat nog te oefenen in een overdekte skihal. Zo kan je jouw lichaam langzaam laten wennen aan de bewegingen die je tijdens wintersport gaat maken.

Tip 2. Een goede voorbereiding is het halve werk om wintersport blessures te voorkomen

Tijdens je wintersportvakantie ben je continu bezig met sporten. Vaak is je lichaam dat niet gewend. Het is daarom belangrijk dat je fit en goed voorbereid op wintersport gaat. Hierdoor voorkom je spierpijn en vervelende blessures. Daarnaast krijg je ook nog eens een portie meer energie. Het mooie is dat je hiervoor niet eens naar de sportschool hoeft te gaan! Welke voorbereidingen kan je treffen?

#Warming up

Een goede warming up zorgt ervoor dat je spieren goed opgewarmd raken. Je kan dit doen door bijvoorbeeld op de plaats te joggen. Zorg er in dat geval wel voor dat alleen de bal van je voet de grond raakt. Probeer dit 1 minuut lang, waarvan u 10 seconden op een sneller tempo jogt. Herhaal dit 3 keer.

#Spierversterkende oefeningen

Voordat je op wintersport gaat is het belangrijk dat je spieren voorbereid zijn op wat er gaat komen. Een aantal oefeningen die je hiervoor thuis kan uitvoeren zijn squats, planken en knieheffen.

Tip 3. Draag een helm tijdens de wintersport

Sta je niet regelmatig op ski’s of een snowboard? Dan wil het nog wel eens voorkomen dat je tijdens het skiën of snowboarden een val maakt. Helaas is sneeuw niet zo zacht als het lijkt en kan je lelijk ten val komen. Het is daarom aan te raden om een helm te dragen, zodat je een hersenschudding kan voorkomen.

Heb je een blessure opgelopen tijdens jouw wintersportvakantie? Wij helpen je verder!

Op het moment dat je last hebt van een vervelende blessure door bijvoorbeeld een ski-ongeval of andere sportactiviteit, kan je bij ons terecht voor een behandeling. Wij helpen je zo spoedig mogelijk te herstellen. Je kan contact met ons opnemen via 0416 - 650 700, door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Contact

Heeft u vragen neem dan contact op via de mail, telefoon of stuur ons een WhatsApp

Praktijk
Eerste Zeine 120, 5144 AM Waalwijk
James Wattlaan 9, 5151 DP Drunen

Waalwijk

Drunen